Wczytywanie...

Powiat Tatrzański - Starostwo Powiatowe W Zakopanem

Szukaj

Szukaj

Szukaj

pusty obrazek

XVI Europejskie Targi Produktów Regionalnych

11 sierpnia 2025

Od 8 sierpnia w Zakopanem trwają XVI Europejskie Targi Produktów Regionalnych. W inauguracji wydarzenia wziął udział Starosta Andrzej Skupień, Wicestarosta Wawrzyniec Bystrzycki, Burmistrz Miasta Zakopane Łukasz Filipowicz, Dyrektor TARPiK Iwona Kiwacka-Majerczyk oraz przedstawiciele współpracujących instytucji i organizacji.

Pierwszy dzień Europejskich Targów przyciągnął wielu mieszkańców i turystów, którzy mogli się zapoznać z ofertą Wystawców z kraju i z zagranicy. Na stoiskach znalazły się min: sery, wędliny, miody, pieczywo, słodycze, a także kosmetyki naturalne i wyroby rękodzielnicze. Na scenie wystąpiły zespoły regionalne: Zespół Regionalny Śtadra, Zespół Mali Gronkowianie, Zespół Góralski Wierchy z Gliczarowa Górnego oraz Biołodunajcanie, a wieczorem odbył się koncert Zespołu Trebunie-Tutki.

W drugim dniu odbył się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich. W Konkursie na Najlepszy Oscypek zwyciężył Janusz Skupień ze Stasikówki, który zajmuje się pasterstwem i wyrabianiem oscypka w rejonach Jeziora Czorsztyńskiego.

Natomiast w Konkursie na Najlepszy Ser klasyfikacja wyglądała następująco:

1. miejsce: Ser Koryciński - Rarytasy z Podlasia

2. miejsce: Seromaniak

3. miejsce: Squisitissimo z Włoch

Targi stały się także miejscem spotkania miłośników tradycyjnej kuchni. Podczas imprezy miał miejsce półfinał wojewódzkiego konkursu Bitwa Regionów. Oto jego wyniki:

1. miejsce: KGW Kluszkowce z potrawą "Wolno piecono królico noga w sosie z darów z lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom",

2. miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Kalina w Łękawce z potrawą "Młotek w kapuście",

3. miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Słomirogu „Babeczki z klasą” z potrawą "Fiutka - słomirożańska kartoflanka".

Wyróżnienia otrzymały: Koło Gospodyń Wiejskich Tymbark, KGW Budzyń, KGW Zagacie, Koło Gospodyń i Gospodarzy Wiejskich w Kąclowej.

Na koniec wydarzenia wystąpił Zespół Holeviaters, który zgromadził liczną publiczność.

​Trzeciego dnia, w niedzielę, na Dolnej Równi Krupowej odbył się pokaz rzeźbiarski oraz warsztaty z Marcinem Lichosytem, natomiast miłośnicy kulinariów wzięli udział w pokazie i warsztatach gotowania z Sylwestrem Lisem. Nie zabrakło także sztuki - Janusz Soroczyński poprowadził warsztaty rysunkowe - można było stworzyć swój własny kalendarz na rok 2026. Sekrety ziół przed uczestnikami odkryła podczas pachnących warsztatów zielarskich Tatrzańska Spiżarnia, która została nagrodzona Marką Tatrzańską 2024.

​W ramach Targów obchodziliśmy również wyjątkowe wydarzenie - 500 lat Rodu Gąsieniców. Rozpoczęło się ono uroczystą Mszą Świętą na Hali Gąsienicowej, obok Murowańca. Wieczorem czekała na nas prawdziwa muzyczna uczta - wielki koncert prowadzony przez Basię Giewont i Mateusza Ziółko. Na scenie pojawili się: Mała Armia Janosika, Ania Byrcyn, Jedla, Zespół Harni, Kapela Góralska Ciupaga oraz Lombard. Na koniec wystąpiła Kapela Rodu Gąsieniców. Podczas wydarzenia można było wpisać się do Księgi Rodu Gąsieniców, pozostawiając swój ślad w tej wyjątkowej historii.

​Targi na Górnej Równi Krupowej potrwają do 12 sierpnia!

 

Obszerna relacja zdjęciowa na stronie www.tatry.pl

Fot: Paweł Murzyn