Starostwo Powiatowe w Zakopanem informuje, że od 21 marca 2022 r. w Liceum Ogólnokształcącym im. O. Balzera w Zakopanem oraz w Zespole Szkół Hotelarsko – Turystycznych im. W. Zamoyskiego w Zakopanem zostaną uruchomione oddziały przygotowawcze dla młodzieży z Ukrainy.

Celem utworzenia klas jest przygotowanie uczniów do pobierania nauki w Polsce oraz funkcjonowanie w nowym społeczeństwie poprzez naukę języka polskiego i inne zajęcia edukacyjne. Szczegółowe informacje można uzyskać w:

 

Liceum Ogólnokształcącym im. O. Balzera w Zakopanem, ul. Słoneczna 1, 34-500 Zakopane
tel.: 18 20 14620, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Zespole Szkół Hotelarsko – Turystycznych im. W. Zamoyskiego, ul. Partyzantów 1/5, 34-500 Zakopane, tel. 18 20 66846, e-mail:  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Serdecznie zapraszamy.

Poniżej załączamy najważniejsze informacje dotyczące organizacji edukacji dzieci i młodzieży z Ukrainy:

https://www.gov.pl/web/edukacja-i-nauka/wsparcie-na-rzecz-ukrainy--najwazniejsze-dzialania-mein

 

 

Młodzież z Ukrainy może realizować obowiązek nauki w następujących szkołach publicznych ponadpodstawowych prowadzonych przez Powiat Tatrzański:

  1. Liceum Ogólnokształcące im. Oswalda Balzera w Zakopanem, ul. Słoneczna 1, tel.: 18 20 14 620, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
  2. Zespół Szkół Hotelarsko Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego
    w Zakopanem, ul. Partyzantów 1/5, tel.: 18 20 66 846, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.,
  3. Zespół Szkół Budowlanych im. dr Władysława Matlakowskiego w Zakopanem, ul. Krupówki 8, tel.:18 20 14 410, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. .

W sprawie podjęcia nauki należy zgłosić się do dyrektora danej szkoły.

Poniżej - w załączniku do pobrania - informacja Ministerstwa Edukacji i Nauki dotycząca zasad przyjmowania dzieci z Ukrainy do polskich szkół.

 

Pliki do pobrania
Pobierz plik (Zasady_przyjmowania_dzieci_z_zagranicy_infromacja_MEiN.DOCX)Zasady przyjmowania dzieci23 kB

 

 

Uczniowie Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego uczyli się jak podawać oscypka oraz inne podhalańskie sery. To wiedza niemal podstawowa dla kucharzy wywodzących się z Zakopanego. - To są nasze korzenie, tego skąd pochodzimy. Każdy kucharz z Podhala musi znać smak oscypka i wiedzieć jak zrobić moskola – mówi Jakub Bylica, kucharz w restauracji Bubuja i absolwent zakopiańskiego Hotelarza.

 

Podhale słynie z serów, a przede wszystkim z oscypków. Dlatego jako drugi temat specjalnych warsztatów kulinarnych zainicjowanych przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego przyszli kucharze poznawali tajniki podawania serów regionalnych. - Musi to wszystko fajnie wyglądać na tych deskach. To już jest przede wszystkim inicjatywa tego, kto to układa. Sery można kroić w plastry, lub inne kształty. Można też dodatkowo podwędzić. To już tylko inicjatywa przyrządzającego – zaznacza Jakub Bylica.

 

Jagnięcina

Uczestnicy w tym uczniowie z Zespołu Szkół Hotelarsko-Turystycznych im. Władysława Zamoyskiego w Zakopanem pod bacznym okiem szefa kuchni hotelu Copernicus z Krakowa uczyli się jak przyrządzić i podać jagnięcinę. - Młodzi ludzie coraz częściej mają opanowane smaki niekoniecznie z ich środowisk. Lubią poznawać inne smaki, które są bardzo atrakcyjne. Przez to czasem nie znają tego, co jest z ich podwórka. Okazuje się, że takim egzotycznym smakiem może być jagnięcina. Chciałbym, żeby wrócili do korzeni i poznali swoją kulturę, żeby produkt, który jest w zasięgu ich ręki stał się czymś naturalnym, co mogą pokazać w nowym spojrzeniu i stylu – mówi Marcin Filipkiewicz.

Jagnięcina tuż za oscypkiem jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych produktów Podhala. Niestety mięso to bardzo rzadko było podawane na małopolskich stołach. Zmienić to mają specjalne pokazy kulinarne w małopolskich szkołach, gdzie pod okiem wyśmienitych kucharzy uczniowie szkół gastronomicznych będą przygotowywać potrawy z jagnięciny.

- Jagnięcina była przygotowywana często w niewłaściwy sposób. Później goście w restauracjach obawiali się, że smak i zapach będzie bardzo specyficzny. Chcę pokazać młodym adeptom, że jeżeli potraktują to mięso z szacunkiem i w umiejętny sposób, to pokażą jedynie jego walory – mówi Marcin Filipkiewicz. - Nasza polska jagnięcina jest kupowana na całym świecie i jest bardzo ceniona ze względu na walory smakowe i jakość mięsa. To nie dotyczy tylko jagnięciny, ale też gęsiny i pstrąga potokowego, które Austriacy i Niemcy hurtowo kupują. Tych polskich smaków, naszego dziedzictwa kulturalnego mamy naprawdę dużo. Musimy na nowo pokazać je w fajny atrakcyjnie wizualny sposób – dodaje.

Powiat Tatrzański pozyskał dofinansowanie dla szkół ponadpodstawowych, ze środków publicznych, za pośrednictwem Wojewody Małopolskiego z budżetu państwa, w ramach realizacji Rządowego programu rozwijania szkolnej infrastruktury oraz kompetencji uczniów i nauczycieli, w zakresie technologii informacyjno-komunikacyjnych „Aktywna tablica 2021”.

Łączna kwota dofinansowania to 52 500,00 zł, w tym 10 500,00 zł (jako 20% wkład własny) oraz 42 000,00 zł (jako 80% dofinansowania).

logo

Z okazji Dnia Edukacji Narodowej w dniu 14 października 2021 r. w Starostwie Powiatowym
w Zakopanem odbyło się uroczyste posiedzenie Zarządu Powiatu Tatrzańskiego, w którym wzięli udział dyrektorzy szkół i placówek oświatowych Powiatu Tatrzańskiego oraz pracownicy Wydziału Edukacji Starostwa Powiatowego w Zakopanem.

Spotkanie było okazją do złożenia życzeń i podziękowań oraz wręczenia dyrektorom stosownych nagród pieniężnych.

Zarząd Powiatu Tatrzańskiego przyznał także nagrodę pieniężną Pani Justynie Jasikowskiej przechodzącej na emeryturę byłej dyrektor Poradni Psychlogiczno – Pedagogicznej
w Zakopanem.